25 Nisan 2011

Borsada Uzun Vade Yatırımı

Hemen herkesin dilindedir. Borsaya uzun vade yatırım yapacaksın, kaybetmezsin gibi sözler. Esas mesele vade değil, vadeyi bilmektir bir yerde.
Yoksa bugün senedi alalım. 10 yıl bekletelim. yıllık faiz oranına da ortalama %10 diyelim. 10 yılda getirisi basit faizden %100 yapar. Bileşiği de katarsak bayağı yapar. 10 yıl sonra elde edeceğimiz parayı şimdiki değer formülü ile günümüze indirgeyelim. Karışık işler esasında ama borsaya yatırımın, sağlam temellerde atıldığı takdirde faizden fazla getiriyi sağlayacağından emin olabilirsiniz.

Peter Lynch'in kitaplarında uzun vadeli yatırıma dair güzel örnekler mevcuttur. Herkesin hayran olacağı temel analisttir. Mesela 1960'lı yıllarda 10 bin dolarlık yatırımın 1980 yılına kadar 1 milyona ulaştığına dair örnekleri vardı. Belki abartı gelebilir ama gerçekler.

Bende son yıllara dair bazı örnekler sunacağım şimdi. Enflasyon, şimdiki değer, faiz gibi kavramlara hiç bulaşmayacağım. Sadece eski fiyatlar ve şuan ki fiyatları sunacağım.

1999 yılının başında Adel Kalemciliğin (ADEL) fiyatı 0,24 kuruşmuş. Ve aradan geçen yıllarda fiyatında yer yer inmeler, çıkmalar yaşansa da. Şuan ki fiyatı çok tatmin edici. ADEL' in şuan ki fiyatı, 26,80 civarlarında. Ve oranlama yaparsak yaklaşık olarak 11-12 yılda 100 katına çıkmış bir senet. Yani o zaman elimizdeki 10 bin tl şuan 1 trilyon değerinde olacaktı. Tabi bu zaman zarfında verilen temettüler veya bedelsiz hisse senetlerini işin içine katmadık.

Bisaş Tekstil (BISAS) 1998 yılı başlarında 0,60 kuruş iken şuan ki fiyatı 1,49. 13 yıl için 3 katı tatmin edici mi? Bize göre kesinlikle hayır. Sorun şu BISAS 1998 yılının ağustos ayında 3 lirayı yakalamış. Yani 8 ayda 5 katına çıkmış bir senet. Bu gibi noktalarda kar realizasyonuna gitmemiz gerekir. Çünkü satışlar ağırlaştığında eldeki kardan da olabiliriz. Nitekim BISAS 1999 yılının sonuna doğru 0,26 kuruşu görmüş. 2 yılda %50 zararla satabilirdik.

Son zamanlardan güncel bir örnek verip bu bahsi kapatalım. Denizli Cam (DENCM) 2009 yılı mart ayı başlarında 1,64 gibi bir fiyatta işlem görmekteydi. Ve o vakitten sonra durdurulamaz denilecek bir hızda çıkışına başladı. 2010 ağustosunda 9 lira işlem görerken çıkışını bitirmek gibi de bir niyeti yoktu. Senediniz 1,5 yıl içerisinde 5 katından fazla değerlenmiş haldeyken eminim hepimiz satardık. En azından ben satardım. Satmadığınızı farz edelim. 2011 yılının başında 20 liraya ulaştı. Ve her gün ne zaman düşeceğini bekler bir haldeydim. Sonunda şubat ortasında 28,20' yi gördü. Ve tabanlar başladı. 4 gün içinde 15,20 ye düştü. Yaklaşık %50 eridi. Zorlasa da tutunmayı başaramadı 9 liraya kadar düştü. Şuan için maziyi silip yeni bir sayfa açtığını söyleyebiliriz.

Son örnekte gördüğümüz gibi bazı kazançlarla yetinmeliyiz. Uzun vade senede yatırım yapmak elbette güzel ama ne kadar uzun. Bunu arada sırada denetlemeliyiz. ADEL örneği gibi işler olumlu yürümeyebiliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederiz.


Hissedarlar