28 Nisan 2011

Küçük Şirketlere Yatırım

Gerek Imkb'de gerekse Amerikan borsalarında türlü türlü işlerle ilgilenen şirketler vardır. Mesela kağıtcılık, matbacılık veya gübrecilik gibi, albenisi çok olmayan şirketler de halka arz edilmektedir. Özellikle de bizim ülkemizde sayıları gitgide artan bu şirketlere yatırıma nedense ön yargılarımız gizliden karşı çıkmaktadır. Ve işin garibi, bu gibi şirketler çoğu zaman değerlerinin çok altında işlem görürler ve yüksek karlılıkları vardır.

İlk yatırımımı ADEL Kalemcilik' e yapmıştım. Eş, dost sordukları zaman verdiğim Adel yanıtı onlar için biraz garip geliyordu. Çünkü IMKB 30 Şirketleri zihinlermizde sağlam yer edinmiş. Tersi cevabı vermek biraz garip kaçabiliyordu. Adel' e de yatırım yapma amacımız, yüksek karlılığıydı. Ve bizleri de yanıltmadı, 3-4 ayda %40' a yakın bir getiri elde ettik. Çevremizde büyük şirketlerin daha çok kar elde ettiği ve fiyat hareketlerinin daha hızlı olduğu yanılgısı var.
Bir yakın dostumla bu konu hakkında söyleşimizde, kendisi büyük şirketlerin daha sağlam olduğunu belirtti. Buradaki ''sağlam'' dan kastı daha çok getiri vereceğiydi. Bende bu yaklaşımda herkesin Koç Holding veya Sabancı Holding hisse senedi almaları gerektiğini söyledim, netice de en büyük onlar. Dostum biraz düşündü ve hak verdi.

Yatırımlarda reklamların etkisi de çok büyüktür. Halka arz öncesinde tv ve gazetelerde konuyla ilgili boy boy reklamlar görebiliriz. AKFEN Holding'in de halka arzında bu ilanların etkisi görüldü. Televizyon reklamları aracılığıyla şirketin iş kolları gayet güzelce tanıtıldı. Bunun yanında sessiz sedasız halka arz olan şirketlerde yok değil. Son zamanlarda bir çok şirket halka arz edildi ve bazıları gayet sessizce oldu.

Temel analizin bilirkişilerinden Peter Lynch' in en önemli önerilerinden birisi, iş alanı sıkıcı ve ilgi çektirmeyen şirketlere yatırım yapılması yönünde. Ve benim yazının başında belirttiğim gübre, kağıt, matbacılık gibi işler bu bağlamda bu kategoriye giriyor. Zihinlerdeki karsızlık ve tanınmazlık algısı bu şirketlere olan ilginin azalmasına dolayısıyla piyasa değerlerinin çok altlarında olmasın sebep oluyor.
Adel Kalemciliğin 2009 kasım fiyat 8 lira civarındayken şuan 26 liraya varmış durumda. Ve büyük krizler yaşanmadığı sürece bir daha o fiyat düzeylerine gelmesi de zor. Ve burada şu gerçekleşiyor esasında, Adel Kalemcilik eski halinden uzaklaşıyor. Çünkü yatırımcıların keşfettikleri bir senet halinde ve eski günlerdeki gibi ilgi az değil ve işlem hacmi de eskilere göre çok daha yüksek. Günlük hayatta dinlediğiniz bir müzisyenin piyasa olup herkesçe dinlenmesi hadisesi gibi, Adel Kalemcilik de az da olsa piyasa olmuş durumda.

Şirketlerin, piyasa olup olmadığını öğrenmek için fiyat/kazanç ve piyasa değeri/defter değeri oranlarından faydalanabilirsiniz. İlerleyen dönemlerde bu konulara da değineceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederiz.


Hissedarlar