5 Mayıs 2011

İmkb 100 Ve Ağırlıklar

Arkadaşlar merhaba. Bugün değinmek istediğim konu gerçekten önemli ve bilmeniz gereken bir husus. Borsayla yakında ilgilenen hemen herkesin bileceği bir konu olması yanında bilmeyenler içinde güzel bir yazı olacağı kanısındayım.

Imkb 100 endeksi, borsamızda en yüksek vasıflı 100 şirketten oluşturulmuş bir endekstir. Endeks bir değerdir. 100 senedin ortalaması gibidir diye düşünebiliriz. İmkb 100'ün yanında İmkb 50 ve İmkb 30 endeksleri de önemli endekslerdir. İmkb 100'de 100 senet bulunmasında rağmen bu 100 senedin endekse olan etkileri farklıdır. İşte bugünkü konumuzun temeli de İmkb 100'deki ağırlıklardır.

İmkb 100 içerisindeki tüm senetlerin endekse etkilerinin eşit olması, tüm senetlerin ağırlıklarının %1' e eşit olması demektir. Bu durumda gayet adil bir etkileme söz konusu olurdu ve endeksin gerçekleri yansıttığını görebilirdik. Ama İmkb'de her senedin etkisi eşit değildir. Dolayısıyla İmkb 100 endeksinin aşağıya salmasında tüm senetlerin etkisi vardır diye bir şey söyleyemeyiz.

Bigpara.com'daki verilerle somutça açıklayalım.

İmkb 100 endeksinden Garanti Bankasının İmkb 100'e olan ağırlığı, %8,19'tur. Ve yine endeks içerisindeki bir başka senet olan Aksa Akrilik Kimya'nın ağırlığı ise %0,22'dir. Bu orantısızlıkta belli başlı etken olabilir ki bunların en başında da hacim faktörü yer alır. Söz konusu iki senedin günlük hacimleri aynı değildir. Ki aslında aralarında trilyonlarla ifade edebileceğimiz büyük farklar mevcuttur. Bu açıdan düşündüğümüz takdirde endekslerdeki ağırlık sisteminin haklılığını savunabiliriz.

Ve bunun yanında da İmkb 100 endeksinin diğer senetleri direkt olarak etkileyen bir mekanizma oluşu ve bu güce sahip oluşu, piyasada bazı olumsuzlukları doğurur ki esasında en temel olumsuzlukta, endeksin düşürülmesi, hisse senetlerinin ucuza alınmasıdır. Kısacası manipülasyon olarak değerlendirebiliriz.

Şöyle ki piyasayı etkileme gücümüzün yüksek olduğunu düşünelim. Endeksi düşürmek istiyoruz, yapmamız gereken;

%8,70 ağırlıklı Akbank
%8,19 '' '' Garanti Bankası
%8,90 '' '' İş Bankası

senetlerimizi sattığımız takdirde, endeks önce sarsılacak ve oluşan tepkiyle beraber domino etkisi gibi düşecektir. Bunu gören küçük yatırımcılarda eldeki malları satacaktır. Kısacası endeks düşecek, fiyatlar düşecek. Ucuza senetler alınacaktır.

Şahsi fikrim endeks ağırlıklarının olması gerektiğidir. Ve buna karşın soğukkanlı bir şekilde yatırım yapmamız gerektiğidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederiz.


Hissedarlar