3 Mayıs 2011

Borsaya Nasıl Girilir?

Bugün basit bir konu olsa da bilmeyenler için borsaya nasıl yatırım yapılır konusu üzerinde duracağız.
İşin analiz kısmına değinmeden bu iş nasıl yapılır diye merak edenlerin okuyup faydalanacağı kısa bir yazı olacak.

Öncelikle borsaya yatırım yapmak için bir banka veya aracı kuruma ihtiyacınız olacaktır. Esasında bankalar da sahip olduğu aracı kurumları vasıtasıyla bu işi yerine getirdikleri için bize tek lazım olan aracı kurumlardır. Ama şöyle de bir durum var, banka haricindeki aracı kurumlarda yatırım yapmak için asgari tutarda bir para yatırmak durumunda oluyorsunuz. Tabi ki bu durumun istisnaları olan aracı kurumlar var ve yine asgari tutarda para talep eden bankalarda var.

Aracı kuruma gidilir, gerekli işlemler yapılır ve hesabınız açılır. Ama aracı kurumların ofisleri her yerde bulunmadığı için, banka örneğimizi anlatmak daha faydalı olacaktır.

Bankada mevduat hesabınız varsa yapmanız gereken, yatırım hesabınızı aktif hale getirmektir. Ve daha sonrasında, eğer bankanızda hali hazırda yatırım odası ve yöneticisi varsa direk irtibatla veya telefon aracılığıyla işlemlerinizi yapabilirsiniz. Ama bazı zamanlar da olmayabiliyor.

Somut örneklerle ilerleyelim.

- X Bankasında hesap açılır.
- Yatırım hesabı aktif hale getirilir. Bu durumda X Yatırım veya X Menkul Değerler'in de müşterisi olmuş oluyorsunuz.

Bundan sonraki kısımda yukarıda değindiğimin dışında internet bankacılığından faydalanıp işinizi halledebilirsiniz. Onun içinde internet üzerinden parola belirliyorsunuz ve çağrı merkezi aracılığıyla şifre alıyorsunuz. Ve güvenlik açısından da şüpheniz olmasın.

Banka veya aracı kurum belirlerken de komisyon oranına dikkat etmeniz lazım. Oranlar binde üzerinden belirlenir. Yani yüzde 3 değil de binde üçtür. Söz gelimi 1000 liralık işlem için 3 lira kesinti gibi. Ve bu oranın en küçüğüne sahip bankayı, aracı kurumu seçmek mantıklıdır. Malum yüksek meblalarda bu ufak oranlar önem arz ediyor.

Biraz karışık bir yazı olsa da anlaşılmayan kısımlar için bizlerle irtibata geçiniz. Veya bankanızla görüşebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederiz.


Hissedarlar