28 Nisan 2011

Temel Analiz; Şirket Karlılığı Hakkında

Temel analiz yapmanın esaslı kurallarından birisi, geleceğe dair kar tahmininde bulunmaktır. Şirketin karlılığı, fiyatının yükselmesi ve temettü dağıtması için bir fırsat olabilir. 12 aylık bilançoların geçtiğimiz ay itibariyle teslimi sonrasında, şirketler 3 aylık bilançolarını göndermeye başladılar.

3 aylık bilançoya göre 12 aylık bilançonun tahmini oran orantı veya diğer matematik formülleri ve fikir yürütmeler ile gerçekleşebilir. Söz konusu geçen yılın ilk 3 ayında 2 milyon tl kar elde eden şirket 12 aylık bilançoda 6 milyon kar elde etmiş ve yeni yılın da ilk 3 ayı içerisinde 4,5 milyon kar elde eden bir şirket için iyimser konuşmak gerekir. Sektörünü de baz alarak daha sağlıklı bir değerlendirme yapılabilir.
Şöyle ki bazı şirketlerin maliyetlerindeki artışları belirli dönemlere has gerçekleşmiyor. 9 aylık yüksek karlılık sonrasında 12 aylık bilanço karının 9 aydan daha düşük olduğu görülebiliyor. Ama geçen seneye oranla istikrarlı ve yükselen bir grafik çizen şirketler için yüksek karlılık beklemek, olağan bir bekleyiştir. Ve orta vade yatırım amacıyla şirkete, uygun bir zamanda pozisyon almak gerekiyor.

Az önce Kamu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) bugün gelen bildirimleri incelerken Park Elektrik, Madencilik ilgimi çekti. 2010 yılı 12 aylık karına yakın bir tutarı 3 ayda sağlaması orta ve uzun vade de ilgimi çekti. 37.168.377 tl 2010 12 aylık karı ve 2011 3 aylık karı ise, 23.780.024 tl. Ve 2010 yılı 3 aylık karının ise 5.479.310 tl olması 2011 12 aylık karı yüksek beklememiz için bir gösterge olabilir.
Daha detaylı analizini yaptıktan sonra, yatırım kararı alabiliriz. Nitekim bu veriler de tam anlamıyla bizi aydınlatmaya yetmeyebilir. Çünkü şirket karının çok üstünde bir fiyattan işlem görüyor olabilir. İşte bu noktada fiyat/kazanç oranından faydalanacağız.

Temel analiz için karlılık en önemli etkenlerden birisi. İlerleyen zamanlarda diğer konulara da değineceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederiz.


Hissedarlar