26 Mayıs 2011

Küçük Yatırımcı Psikolojisi

Ah yandık bittik diyen adamların tavanda yüzleri gülüyor. Daha dün neredeyse intihar edecek olan adamlar bugünkü artışlara karşı hedef büyültüyorlar.

Hep daha fazlasını isteriz, anlamsızca büyütürüz hedeflerimizi. Önce yani ilk zamanlar daha bir prensip sahibiyken sonraları beğenmez, daha fazlasını isteyen bir canavara dönüyoruz.

Kendimden örnekler vereyim, ilk zamanlarda %5 getirimi alıp kenara çekilirdim, daha sonraları neden %10 olmasın diyerekten çok zarar ettiğim oldu. Ayrıca %4 ikende satmasını bilmek lazım. %1'lik hedef sapması çokta mühim değil hani.
Nitekim senedin %4 halinden -%4'e düştüğü çok anlar gördük ve göreceğiz.

Şimdi, forumlarda takılıyorum, facebook gruplarında falan. Abimizin biri senedin en tepe noktasındayken alım yapmış, daha sonra haliyle kar realizasyonu gelince de senedin fiyatı yaklaşık olarak %30 kadar düşmüş. Dizlerine vuruyor, dövünüyor. Ve hep düşecek değil ya bu fiyatlar, sonunda az da olsa çıkışı sağladı. Abimizin hedefi bu sefer 2 katı 3 katı olmuş. Tipleri bir görseniz, geçmiş dönemlerde başını duvarlara vuran o değil sanarsınız.
İşte yetinmemek, aşırı güven sorunu.

Az çok bu işlerden anlıyoruz ve bazı senetlere karşı küçük yatırımcılarımızın hedeflerini gördükçe şaşırıyoruz. Şirket karlılığı adına bir gelişme kaydetmeyen şirketlere biçilen hedef 3-5 katı. Evet bu işler arz-talep işi ama kumar oynamıyoruz. Yatırım yapıyoruz. Bilinçli yatırımcı olmamız gerekiyor ki bu işte profesyonelce kazanalım.

2 yorum:

Yorumunuz için teşekkür ederiz.


Hissedarlar